Bugun...



BAŞKAN GÜNGÖR, ORTA HASARLI BİNALARLA İLGİLİ BELİRSİZLİK ÇÖZÜLDÜ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, orta hasarlı binalarla ilgili bilgiler vererek, geçmişte yaşanan hataları tekrar yaşamamak için sondaj çalışmalarına büyük önem verdiklerini, orta hasarlı binaların ise güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-07-2023 13:41:33 Tarih: 24-07-2023 13:17

BAŞKAN GÜNGÖR, ORTA HASARLI BİNALARLA İLGİLİ BELİRSİZLİK ÇÖZÜLDÜ

BAŞKAN GÜNGÖR, ORTA HASARLI BİNALARLA İLGİLİ BELİRSİZLİK ÇÖZÜLDÜ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör,  orta hasarlı binalarla ilgili bilgiler vererek, geçmişte yaşanan hataları tekrar yaşamamak için sondaj çalışmalarına büyük önem verdiklerini, orta hasarlı binaların ise güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi riayeset girişinde gerçekleştirilen basın açıklamasına kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün yanısıra, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Afşin Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güven,  Andırın Belediye Başkanı AHmet Doğan, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, Çağlayancerit Belediye Başkanı Hanefi Sarıaltun, Ekinözü Belediye Başkanı Bilal Eker katıldı. 


Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Büyük bir belirsizliğe sahne olan ve vatandaşlar tararfından ne yapılacağı bilinmeyen, 2000 öncesi yapılar  ve 2000 sonrası yapıların akibeti konusunda açıklamalarda bulundu. 


Başkan Güngör  orta hasarlı binaların dönüştürülmesine yönelik 3 adet yöntemi açıkladı. Orta hasarlı binaların malikleri kat mükellefi kanundaki oranları sağlayarak hazırlayacakları projeleri belediyelere verecek ve belediyeler tarafından bu projelerin imar mevzuatına göre incelenmesinin akabinde çalışmalara başlanacağını söyledi. 

 

 Başkan Güngör açıklamasının devamında ise şunları söyledi:  “Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için 3 adet yöntemimiz var. Birisi güçlendirme, diğeri hak sahipliğine konu olma bir diğeri de yerinde dönüşüm yönteminden yararlanma. Eğer bir bina orta hasarlı olarak tanımlanmışsa, kat mülkiyeti kanunundaki yüzde 80’lik çoğunluğu sağlayarak güçlendirme projelerini hazırlayıp ruhsat veren belediyelere müracaat edebilirler.


Bugünden itibaren müracaatlar başlamıştır.  Burada hazırlanacak projelerin imar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Uzman ekiplerce yapılacak incelemeyle uygun görülen yerlere güçlendirme ruhsatları verilmiş olacak. 


 


Proje bedelini geçmeyecek şekilde AFAD tarafından güçlendirme kredisi verilecek. Bunun detayları ilerleyen günlerde belli olacak. Bir diğer husus güçlendirme projesiyle müracaat edilip ruhsat alacak olan binalar afet mevzuatına göre herhangi bir hac ve ücret ödemeyecektir. Kendi masraf etmeden de bu ruhsatı almış olacaktır.
 

Orta hasarlı binalarla ilgili ikinci yöntem hak sahipliğine konu olması. TOKİ'mizin yaptığı konutlar yani AFAD'ın hak sahipliği konutları ağır hasarlı ve yıkık binaları kapsıyordu. Yıkık veya ağır hasarlı binaların hak sahiplerine iş yeri ve konut veriliyordu. Normalde orta hasarlı binalarda böyle bir hak sahipliği söz konusu değil ancak güçlendirme raporu sonucunda güçlendirilmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve yıkılmış
bina gibi hak sahipliğine konulabiliyor bu durumda da yine buradaki süreçlerde istifade edebiliyorlar.


Üçüncü yöntem, yerinde dönüşümden yararlanmak.  Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasalaştırdığı yerinde dönüşümle ilgili bir kanun çıktı. Bu yasaya orta hasarlı binaları da dâhil ettik. Orta hasarlı bir binada maliklerin yarısından bir fazlası biz binamızı yerinde dönüştürmek istiyoruz diyerek müracaat ederse binalarını yıkıp yerinde dönüşümden yararlanabilirler.” dedi. 

 




Bu haber 7726 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KİTAP Haberleri

YUKARI YUKARI