Bugun...



KAHRAMANMARAŞ'TA “TİRŞİK ÇORBASI”´ BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

Andırın Doktoru olarak ün salan “Tirşik çorbası” Kahramanmaraş'ın yanı sıra çevre illerde de kış ayında sofralara farklı bir lezzet katıyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 04-01-2024 13:04:34 Tarih: 04-01-2024 12:06

KAHRAMANMARAŞ'TA “TİRŞİK ÇORBASI”´ BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

KAHRAMANMARAŞ'TA “TİRŞİK ÇORBASI”´ BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

Andırın Doktoru olarak ün salan “Tirşik çorbası” Kış ayında sofralara farklı bir lezzet katıyor. Tirşik (Bazı yörelerde Tirşik, Tırşık, Dırşik, Trişik) doğada bulunan yılan pancarı, yaban pancarı, yılan otu veya yılan yastığı olarak da bilinmektedir. Çok zehirli bir bitkidir, çiğ olarak yenmez. Yemeği ise geleneksel usullerde yapılmalıdır, aksi takdirde ağzınız yara olur.

 

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinin coğrafi işaretli Tescil Belgesi olan “Tirşik Çorbası” Kış aylarında Andırın ve Kadirli ilçesi başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin de sofraların vazgeçilmezi oluyor.

 

Dağlardan toplanan pancar, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitkiyi, tablalarda, bakkallarda ve Andırın- Kadirli arası yol kenarlarında satıcılarda bulmak mümkün. 

 

Evlerin bahçelerinde büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilen Tirşik, evlerde Kadınlar tarafından yapılarak sofralara geliyor. Kadirli ve Andırın’da çok sayıda Aile Tirşik çorbasını ticaret haline getirerek Kış aylarında ev ekonomilerine de önemli bir gelir sağlıyor.

 

Son yıllarda rağbet gören Tirşik çorbası , ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzet nedeniyle yöre insanı tarafından sevilerek tüketiliyor. Genellikle dağlarda, tarlalarda yetişen ve “yılan otu” denilen yabani bitkiden zahmetli işlemlerin ardından yapılan çorba, yöre insanları tarafından “Andırın doktoru” olarak adlandırılıyor. Dağlardan toplanan Tirşik pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitkiyi toplamakda zahmet gerektiriyor.

 

Tirşik çorbası yörede, bulgur pilavı ve yufka ekmekle birlikte tercih ediliyor

 

Dağlarda yetişen ve hayvanların yemediği bu zehirli ot, belli işlemlerden geçtikten sonra adeta şifaya dönüşüyor. Uzmanların açıklamalarına göre, Antioksidan özelliği ile vücut direncini arttıran ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren Tirşik, yüksek dozda antioksidan içerdiği için Kış ayında bol yendiği zaman bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.

 

“Tirşik çorbasının yapımını anlatan Gülseren Menendiz şunları söyledi. “Tirşik Çorbasının Emeği çoktur, çok zahmetli bir çorbadır, büyüklerimiz çok şifalı olduğunu söylerler, her derde deva bir çorbadır. Yılda 6-7 defa içilmesi gerektiği söylenir. Çok emek gerektirdiği için kolay kolay yapılamaz.

 

Menendiz, Dağlardan ve tarlalardan toplanan pancarlar önce top top edilerek ,ardından ince ince doğranarak kaynar suya atılıp acısı alınıyor. Üzerine bir miktar yoğurt katılarak bir süre daha pişirilip un eklenerek çorbanın tenceresi, kalın örtülerle sarılarak yaklaşık 10-12 saat bekletiliyor.

 

Bunu yapmanın amacı çorbanın ekşimesini sağlamaktır. Tirşik çorbasının hazırlanması esnasında en önemli aşamayı doğrama ve mayalama oluşturuyor.

 

Ertesi gün ekşimiş hale gelen çorbaya nohut ya da tarhana ilave edilip üç saat daha pişirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sarımsak eklenen Tirşik çorbası, bulgur pilavı ve yufka ekmekle servis edilerek harika bir lezzet oluşturuyor dedi.

 

Menendiz ayrıca Tirşik çorbasına her geçen gün rağbet daha da artıyor diyerek, yakın çevre, akrabalara ve komşulara da Tirşik çorbası ikramında bulunduklarını ve Tirşik çorbasını kavanozlayıp konserve yaptıklarını belirterek yaz aylarında da tükettiklerini ” söyledi.




Bu haber 5139 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI