Bugun...



PROF. DR. ARİF YAVUZ: FİRMALARIMIZ YENİ ÜRÜNLER, YENİ MÜŞTERİLER VE YENİ PAZARLAR BULMALI

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Arif Yavuz, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen Türkiye ekonomisinin değerlendirilmesi ve ekonomik öngörüler ile işverenlere tavsiyeler programına katıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 04-06-2024 16:32:11 Tarih: 04-06-2024 16:05

PROF. DR. ARİF YAVUZ: FİRMALARIMIZ YENİ ÜRÜNLER, YENİ MÜŞTERİLER VE YENİ PAZARLAR BULMALI

PROF. DR. ARİF YAVUZ: FİRMALARIMIZ YENİ ÜRÜNLER, YENİ MÜŞTERİLER VE YENİ PAZARLAR BULMALI


İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Arif Yavuz, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen Türkiye ekonomisinin değerlendirilmesi ve ekonomik öngörüler ile işverenlere tavsiyeler programına katıldı. Etkinlikte, 2024-2026 yılları arasındaki ekonomik göstergeler ve işverenler için stratejik öneriler sunuldu.

 

ETKİNLİĞİN AÇILIŞI VE TEŞEKKÜR KONUŞMASI

 

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Şerafettin Özcan, Prof. Dr. Arif Yavuz’a verdiği değerli bilgiler için teşekkür etti. Özcan, Prof. Dr. Yavuz'un ekonomik analiz ve öngörülerinin iş dünyası için büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE ÖNGÖRÜLER

 

Kürsüye çıkan Prof. Dr. Arif Yavuz, son yıllardaki ekonomik dalgalanmaları değerlendirerek, 2020'den itibaren artan emtia fiyatlarının 2022 Mart-Nisan aylarında zirve yaptığını ve ardından düşüş trendine girdiğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, 2024 Eylül ayına kadar Asya ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik durgunluğun devam edeceğini ve sanayi metallerinin belirli bir bantta yatay hareket edeceğini öngördüğünü söyledi. ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu, ancak Avrupa ve Asya ekonomilerinde durgunluğun sürdüğünü ifade etti. Dünya ekonomisinin 2024'ün üçüncü çeyreğinden sonra düzeleceği tahminini paylaştı.

 

MEVCUT EKONOMİ YÖNETİMİNİN ÖNEMİ

 

Prof. Dr. Yavuz, mevcut ekonomi yönetimi ve politikaların devam etmesinin önemine değindi. Bu öngörüler ve tavsiyelerin mevcut ekonomi yönetimi ve politikalarının devam etmesi şartına bağlı olduğunu belirten Yavuz, aksi takdirde Türkiye ekonomisinin stagflasyona (hem durgunluk hem enflasyon) girme riski taşıdığını vurguladı. Mevcut ekonomi yönetiminin değişme ihtimalinin %10 olduğunu düşündüğünü ekledi.

 

FİRMALAR İÇİN STRATEJİK TAVSİYELER

 

Firmaların daha aktif olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, şu önerilerde bulundu:

Yeni Ürünler, Yeni Müşteriler ve Yeni Pazarlar: Firmaların yeni ürünler geliştirmesi, yeni müşteriler bulması ve yeni pazarlara açılması gerektiğini vurguladı.

Verimlilik Artışı: Firmaların verimliliklerini artırmaları gerektiğini söyledi.

Uzun Vadeli Satışlar: Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle uzun vadeli satışlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Finansal Yönetim: Her ay düzenli olarak gelir-gider tablosu, bilanço, nakit akış tablosu ve finansal rasyoların yapılmasını tavsiye etti.

Alacak Sigortası: Mümkünse firmaların alacak sigortası yaptırmasını önerdi.

Bütçe ve Stok Yönetimi: Bütçenin gözden geçirilmesi ve stok yapılmaması gerektiğini, ihracata ağırlık verilmesini tavsiye etti.

Yatırım Zamanlaması: 2024 Temmuz-Ağustos aylarında, ekonominin dip noktasına ulaşacağı dönemde yatırım yapılmasını önerdi.

 

DÖVİZ BORCU OLANLARA ÖNERİLER

 

Döviz borcu olanların endişe etmemeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, döviz açık pozisyonlarının durabileceğini ve yukarıdaki öngörüler doğrultusunda hesap yapılmasını tavsiye etti. Forward kurlarının ve Viop kurlarının yüksek olduğu için forward ve Viop işlemlerinin yapılmasını uygun bulmadığını belirtti.

 

DOLAR-TL KUR ÖNGÖRÜLERİ

 

Prof. Dr. Yavuz, iç piyasaya mal satan firmalar için Dolar-TL kur öngörülerini şu şekilde paylaştı:

Haziran ayı için 33,0 TL

Temmuz ayı için 33,5 TL

Ağustos ayı için 34,0 TL

Eylül ayı için 35,0 TL

Ekim ayı için 36,0 TL

Kasım ayı için 37,0 TL




Bu haber 1391 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI