Tweet |
BAŞ EKONOMİST ÜNÜVAR, “ORTA DİREĞİN DAHA GÜZEL GÜNLERİ OLMASI İÇİN ENFLASYONLA MÜCADELE ŞART”
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Baş Ekonomisti ve Ekonomik Araştırmalar Müdürü Burcu Ünüvar, hafta sonu Genç Kasiad Tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesine katıldı.
Zirve’nin, “Küresel Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisine Etkileri” bölümünde konuşan Burcu Ünüvar, Grafikler eşliğinde hem dünya hem de Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ağustos verilerine göre Lübnan’dan sonra enflasyonu en yüksek ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.
CDS’lerde de en fazla artış yaşanan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Ünüvar, şu bilgileri verdi
“Böyle olunca para biriminiz de doğal olarak değer kaybediyor. ‘Bu, serbest bir düşüş mü?’ diye sorarsanız bana hayır, serbest bir düşüş olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’deki hisse senetleri ve tahvil bono piyasasında yabancı yatırımcı payı son derece az. Swap piyasamız geçmiş yıllara oranla açık diyebileceğimiz bir sistemde çalışmıyor. O zaman TL’nin karşılığında bunlar hep bir bariyer ama yine de bana soruyorsanız ‘Dolar TL kaç olur ablam?’ diye bir, Türkiye’nin yaptıkları nedeniyle, iki Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptıkları nedeniyle TL’nin değer kaybetmeye devam edeceğini söyleyebilirim. Gelişmekte olan ülkelerin genelinde bir değer kaybı olacak onların içerisinde TL biraz daha zayıf olabilir ama dediğim gibi bu serbest bir hareket olmadığı için bunun miktarını bilmek biraz daha zor. Ama benim daha çok önemsediğim, gelir dağılımındaki değişim. 2020-2006 arasındaki fark. En alt, yani en fakirin miktarı yüzde 50 artmış, en üst yüzde 10 da artmış, orta direk azalmış. Bunu sevmiyoruz iktisatçılar olarak Orta direk sizin, faiz politikanızın parasal aktarım mekanizması içerisinde ayakta kalmasını sağlayan yerdir, maliye politikanızın da. O vergi teşviklerinin verirsiniz, işte indirimler yaparsınız, ‘Gitsin harcasın’ dediğiniz yer burasıdır. ‘Ama ben o kadar teşvik verdim, ne oldu hiç bir işe yaramadı?’ Sen orta direği ortadan kaldırırsan olmaz. Orta direğin daha güzel günleri olması için enflasyonla mücadele şart ve tabii ki kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın da artması gerekiyor. Eğer bunu sağlayamayan bir büyüme var ise tabela büyüme, istihdam yaratmıyor ise oturup düşünmemiz gerekiyor.”