Bugun...


BEKİR DOĞAN

facebook-paylas
ELEMAN AÇIĞI BÜYÜYOR!
Tarih: 24-05-2024 08:14:00 Güncelleme: 24-05-2024 08:14:00


Eleman açığı büyüyor !
Sevgili Okurlarım: Dün Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesine , Belediye Başkanı Ahmet Sinan Gökşen hayırlı olsun ziyaretine gittik..
Yeni adı ile Mahalle, eski adı ile köylerimizin girişlerine görülen yerlere fabrikalarımız Maaş, SSK, Servisi yemeğini olduğu dolgun ücreti vereceklerini ifade ettikleri pankartlarını gördüm.. 
Fabrika sahipleri köy yollarında işçi arıyor !..Deprem bölgesi ve Türkiye'de eleman sıkıntısı yaşanan en acı tabloyu görerek yaşadım..
Türkiye yüzde 33 ipliğini üreten , Yüzde 70 Çelik Tencere , Çaydanlığını üretimini yapan Kahramanmaraş’ta Her sektörde işçi açığı var, Türkiye'de eleman açığı sorunu giderek büyüyor. İŞKUR'un verilerine göre sadece geçen ay açık 230 bini buldu. 
Gençlerin yoğun emek gerektiren işlere ilgisi giderek azaldı. Tekstil başta olmak üzere makine, inşaat ve imalat gibi sektörlerde ara eleman açığı büyüyor. Sanayi sektörünün yaşadığı istihdam krizi şimdi de hizmet sektörüne sıçradı.
Türkiye genelinde Teksitil Sektöründe 230 bin açık..
Ekonominin can damarı üretim işçi bulamıyor Sektörler bazında bakıyorum..İstatistiklere göre, imalat sanayisinde ilk 4 ayda eleman açığı sayısı 341 bini geçti. 
Onu idari hizmet faaliyetleri izliyor. Bu sektörde de 128 bin 468 açık iş var eleman yok, hizmet verilemiyor..
Toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı var.
Böyle sıralanıp gidiyor..
Pastane, Dondurma, Lokanta, Genel Hizmet Sektörlerinde çok fazla içşi açığı var, genel toplama baktığımızda 1 milyon 700 bin gibi işçi açığını görüyoruz Türkiye genelinde..
Türkiye'de sanayinin en büyük problemi haline gelen hatta üretim kapasitesini dahi tehdit etmeye başlayan eleman açığı sorunu diğer sektörlere de sıçradı. Kahramanmaraş’ta işçi açağı sebebi ile işletmeler yüzde 60 kapasite ile çalışıyor..
Bizim Konumuz Kahramanmaraş
Tekstil, Kuyumculuk, Ayakkabı imalatı, Çelik Mutfak Eşyaları , KOBİ’ler, Sanayi Sitesi küçük esnafları, Çarşı Esnafları, İnşaat sektörü , kısaca hizmet veren ve üretim yapan her iş yerinde işçi açığı var ki , bugün iş var , işçi yok..
Türkiye Emek Yoğun yerine, Teknoloji üretimine geçmesi gerekiyor, bununla birlikte Yurt dışından artık işçi getirmek gerekiyor.. Eğer 254 Milyar Dolar İhracatımızı 500 Milyar dolara çıkaracaksak, Fabrika yaparken, yanına birde bir artı bir veya iki artı bir sosyal konut yaparak yurt dışından işçi getirmemiz gerekiyor tabi önce buna yasal düzenleme yapılması şart.
Sözün özü : Fabrikalarda çalışacak ya işçi bulacağız , ya da fabrikaları fakir ülkelere taşıyarak orada üretime devam edeceğiz a zamanda bizim kaynaklarımız yurt dışına kaçmış olacaktır..
Çare : Yurt dışından işçi getirmekle olur,  bundan önce de : Eğitim sistemini gözden geçirerek 12 yıllık zorunlu eğitimden hemen vaz geçerek, ara elaman yetiştiren Meslek okullarına önem vermeliyiz , eğitim uzun vadeli iş en az 10 yıl ister , bugün acil yurt dışından işçi getirmemiz gerekiyor..
iyi günler.



Bu yazı 1940 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI