Bugun...


BEKİR DOĞAN

facebook-paylas
TURNAM NEREDEN GELİYOR!
Tarih: 23-05-2024 08:17:00 Güncelleme: 23-05-2024 08:17:00


Turnam nerden geliyor

Biz çok okumayı sevmiyoruz, kendi yaşadığımız şehri bilemiyoruz, Şair demiş ya Turnam nereden geliyor, Aslım Maraş'tan aslım Maraş'tan , Kanatları ıslanmış Yağmurdan yaştan,” diyor ya işte öyle..

Kahramanmaraş , Kahramanmaraşlılardan kıskanılacak kadar güzel bir şehir , delisi var, akılısı var , velisi var, düşünürü  var , var var var..

Maraş altında petrol , üstünde altın var , ama bizim körler bunu görmüyor.. Kahramanmaraş’ın tarihi çok derin olan bir il.. Geç Hitit Devleti, Gurgum adı ile anılıyormuş ve Kahramanmaraş’ın ismi ise Markasi olarak biliniyormuş. Romalılar zamanında bir süre Markasi ismi kullanılmaya devam etmiş. gardaşım Maraş demiş..

Roma İmparatoru şehir, Germanike olarak anılmaya başlamış. Bizanslıların elinde tekrar isim değiştiren şehir Marasion adını almış. Osmanlılar zamanında ise söyleme kolaylığı açısından değişikliğe uğrayarak Maraş olmuş. Dulkadiroğlu Beyliği Maraş'ı Maraş yapmış ama onu da Osmanlı Padişahı kıskanmış..

TBMM 5 Nisan 1925’te İstiklal Madalyası alan Maraş, 7 Şubat 1973 itibariyle Kahramanmaraş adını almış oldu. Maraşlı Gardaş Gel Kelle Paçaya , Dondurmaya dedi..

Uçaktan şehre bakmak istiyorsan, Uldaz dağına çık, şehre bak, yeter mi ? elbette yetmez , Uludaz uğur böcekleri oldukça popüler olmuş durumda. Haziran ayında mevsimlik göç ile Uludaz Tepesi’nde çoğalan uğur böcekleri, hem yöre halkının hem doğasever fotoğrafçıların ilgi odağı oluyor. 2259 m rakıma sahip Uludaz zirvesi, Kahramanmaraş’ta doğa turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip.

Tekir Mahallesi’nde yer alan Yeşilgöz Mesire Yeri’ne insanı büyülemektedir.. Orayı gören gözler aşık olur !. Kara sevda çeker !..

Yeşilgöz Obruğu, Tekir’de bulunan gizemli bir cennet adeta. hani dedim ya Maraş altında petrol üstünde altın var göreni getir !..

Kumaşır Gölü :” gardaş beni kurtarın ne olur !” diye bağırıyor ama sesini duyan yok belki siz duyarsınız.. Malikbin Ejder ben buradayım , bu gölden abdest aldım , benim gölümü kurtarın diyor..!

Yeşil Göz gizemi : Suyun altını keşfetmek için yapılan dalış, 135 m derinliğe kadar gerçekleşmiş. Burada bir dalgıcın sığabileceği bir boğaz ile karşılaşılmış. O boğazdan sonrası ise teknik nedenlerle keşfedilememiş.

Birbirine bağlı şekilde üst üste konumlanmış üç mağaradan oluşan Döngel Mağaraları, Kahramanmaraş’ın önemli mağaralarındandır. Çünkü Kahramanmaraş’ta ilk yerleşimin Paleolitik Çağ’da bu mağaralarda başladığı biliniyor. ama sahibi yok..

Başkonuş Yaylası, çam ağaçları arasında güzel zaman geçirme imkanı sunuyor. Şehrin merkezinden buraya 1 saatlik araç yolculuğu ile ulaşmak mümkün.

Başkonuş Yaylası’nda doğal yürüyüş parkurları bulunuyor. Dilersen geniş piknik alanlarında dinlenip doğada olmanın tadını çıkarabilirsin. Sayın Serdar Erdoğanyılmaz ile başkonuş yaylası kendine geldi. Teşekkürler Serdar bey..

Sadece 15 m yükseklikten dökülen sular sayesinde oluşan görsel şöleni izlemek için bile Çokran Şelalesi’ni ziyaret edebilirsin. Şelalenin döküldüğü alanda doğal bir havuz oluşmuş durumda. Burada suya girmek çok keyifli .

Toprakhisar Kanyonu, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yer alıyor. 7 km uzunluğundaki kanyon boyunca çağlayanlar, şelaleler ve doğal havuzlar bulunuyor. Toprakhisar Kanyonu’nun en sevilen noktasında ise Galgamaç Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor.

Andırın Kaleleri, Çınargeçiti asma köprüsü dağal güzelliklerini yaşamadan sakın geri dönüş yapmayın !..

Kısık Kanyonu üzerinden Savruk Mağarası’na ulaşılabiliyor. cennetten bir köşe sadece doğayı sevenlere görülmektedir.

2009 senesinde tabiat parkı ilan edilmiş olan Yavşan Yaylası, muhteşem bir doğaya sahip. Barındırdığı doğal yaşam ve zengin bitki örtüsü nedeniyle koruma altına alınmış olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, yürüyüş ve piknik yapmak isteyenler için oldukça güzel bir alan sunuyor. Ahmet Kılçık bey güzel hizmet vermiş devamını diliyoruz..

Kahramanmaraş’ta kış turizminin adresi Yedikuyular Kayak Merkezi, Dulkadiroğlu ilçesinin Yedi Kuyular mevkiinde yer alıyor. Ahır Dağı’nda 2050 m yükseklikteki sırttan dağın kuzey yamacına doğru uzanan alanı kaplıyor.

Kahramanmaraş Kalesi, şehrin merkezinde konumlanıyor. Şehri yaklaşan tehlikelerden korumak amacıyla yapıldığı için kale, şehri tepeden görüyor. Bugünlerde kapalı olan Maraş Kalesi ve tünellerinin açılmasını bekliyoruz..

Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaikleri

Barındırdığı eşsiz mozaiklerle Kahramanmaraş’ın tarihinde zengin bir hazine olarak görülen Germanicia Antik Kenti, Dulkadiroğlu ilçesinde yer alıyor. ama kapalı göremezsiniz ben yasakladım..(!..)

Kahramanmaraş’ın ilk müzesi 1947 senesinde Taş Medrese’de açılmış ve 1961 senesine gelindiğinde Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmış. 1975’te şehir merkezindeki yeni yerine taşınan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, günümüzde hala aynı yerde hizmet veriyor.

Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu olmak üzere 7 salon ile tarihin kapılarını aralayan müzede güzel bir keşif yolculuğuna çıkabilirsin.

Mahmut Arif Paşa Konağı Kahramanmaraş Etnografya Müzesi1904 senesinde Maraşlı mutasarrıf (sancak yöneticisi) Mahmut Arif Paşa’nın yaptırdığı konak, Kahramanmaraş’ın önemli değerlerinden biri.

Maraş’ın milli mücadele zamanındaki kahramanlık hikayesini anlatan Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı.

Eshab-ı Kehf Külliyesi

Afşin ilçesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, tarihi değerinin yanı sıra manevi değeriyle de öne çıkıyor. 1215-1234 arasında Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından yaptırılan külliyeye en son eklenen yapı, 1531 tarihli Paşa Çardağı. Kütahya gezisi sırasında şehrin tarihi değerlerinden biri olan bu külliyeyi mutlaka ziyaret edin derim..

Elbistan Ulu Camii (Cami-i Kebir)

Elbistan ilçesinde yer alan Elbistan Ulu Camii (Cami-i Kebir), 1442-1454 yılları arasında inşa edilmiş. Cami, Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1515-1522 arasında onarılmış ve günümüzdeki haline ulaşmış. Dikdörtgen forma sahip olan caminin Köşk Minaresi ve Taç Kapısı dikkatleri üzerine çekiyor.

Kahramanmaraş çarşıları Dulkadiroğulları zamanından bu yana önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde hala aktif olan tarihi Maraş çarşılarından sevdiklerin ve kendin için hatıralar, yöresel hediyelikler alabilirsin. 6 Şubat Depremleri sonrasında bakıma alındı.

Osmanlı’nın ilk çarşılarından olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Yemeniciler Çarşısı ve günümüze kadar bozulmadan ayakta kalmış Kahramanmaraş Taş Han Kahramanmaraş’ta alışveriş için mutlaka gezmen gereken tarihi çarşılardan.

Tuzhan başta olmak üzere bir Askeri Kışla gibi bir çok tarihi eser cahil yöneticiler veya sahipleri tarafından yıkılmıştır. Bugün sadece resimleri var.. en önemlisi ise Abarabaşı Kilisesidir..

Dulkadiroğulları Beyliği zamanında inşa edildiği düşünülen Tarihi Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü), 158 m uzunluğunda kemerli bir yapı. zaman zaman hainlerin saldırısına uğrasa da bugün ayakta..

Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kültüründen beslenen şehrin yemek kültürü de etkilenmiş ve Kahramanmaraş’ın yöresel mutfağı oldukça zenginleşmiş. Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında şehre özgü farklı bir yöntemle hazırlanan Maraş tarhanası, yeni evlenen çiftler tarafından evlerine bereket getirmesi için yapılan Acem pilavı, kat kat lezzet sunan Maraş köftesi, Türkiye’nin en iyi paça çorbası olarak anılan Maraş paçası yüzlerce unutulan yemekleri mevcuttur.. Tabii ki yemeğin sonunda, Kahramanmaraş’ın bir dünya markası haline gelmiş olan meşhur Maraş dondurmasını yemeden dönmek olmaz. Şimdiden afiyet olsun!

Bu saydıklarım yüzde biri bile değil ama bu güzelliklere önce Kahramanmaraşlıların sahip çıkması gerekiyor.. Turnam nerden geliyor sözünü söylemekle yetiniyoruz Maraş Maraşlılara bırakılmayacak kadar güzel bir şehir !..

iyi günler



Bu yazı 1990 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI