Bugun...



KAHRAMANMARAŞ'TA, BERTİZ MASERE GÜNLERİ FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi destekleri ile ve Bertiz Vakfı tarafından düzenlenen 3. Bertiz Masare Günleri Atatürk Meydanı’nda başladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-10-2023 00:20:02 Tarih: 21-10-2023 18:30

KAHRAMANMARAŞ'TA, BERTİZ MASERE GÜNLERİ FESTİVALİ DÜZENLENDİ

KAHRAMANMARAŞ'TA "BERTİZ MASERE GÜNLERİ FESTİVALİ" DÜZENLENDİ

Kahramanmaraş'ta üzüm hasadının tamamlanması dolayısıyla "Bertiz masere günleri festivali" gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi destekleri  ve Bertiz Vakfı tarafından düzenlenen 3. Bertiz Masare Günleri Atatürk Meydanı’nda başladı.

 Bertiz bölgesinde yetişen ürünlerin tanıtımı amacıyla düzenlenen masere günleri vatandaşlardan tarafından büyük ilgi gördü

3. Bertiz Masere Günleri’ne AK Parti Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Deva Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr.İrfan Karadutlu,  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hanifi Toptaş, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel,MHP İl Başkanı Hüseyin Vahit Demiröz, Yeniden Refah Partisi il Başkanı Muhammed Aydoğar, Ak Parti Onikİşubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Mustafa Çakar, Kemesob Başkanı Ahmet Kuybu, Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, Kahramanmaraş Gıda Maddeleri ve Kabzımallar Odası Başkanı Halit Orhan, Kahramanmaraş Berberler ve Kuaförler, Güzellik Salonları Odası Başkanlığını Ahmet Özkömeç,Bertiz Vakfı Yöneticileri ve vatandaşlar katıldı..

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Bertiz Vakfı Başkanı Erdoğan Eryılmaz şunları belirtti

 

”Sayın milletvekilim, sayın büyükşehir belediye başkan vekilim, sayın ilçe belediye başkanlarım, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, esnaf odaları, başkanım ve birlik başkanları, oda başkanları, değerli misafirlerimiz, Bertiz Vakfı, Bertizspor Karamanlı Derneği ve Beşenli Derneği ve Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle düzenlemiş olduğumuz masere günleri etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Konuşmama başlarken 6 Şubat depreminde Hakk’ın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimizi Gazze’deki şehitlerimizi Sınır güçleri sınır kuvvetlerinde görev yapan, aramızdan ayrılan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Değerli misafirlerimiz, mahşere dediğimiz etkinlik, üzümün sıkılması, bu üzümü hapısaya dönüşmesi, yine Bertiz bölgesinin cevizi dediğimiz, kalaycı18 cevizi ile annelerimiz tarafından ipe dizilmesi ve ondan sonra hapısaya batırılmasıyla oluşan güzel bir tatlı. Sizler Türkiye’nin şehrimizin en şirin festivali olan festivallerine tekrar hoş geldiniz diyorum.

Bertiz vakfımız 1996 yılında Bertiz bölgemizin esnafları tarafından kuruldu. Kurucularımız minnetle anıyorum eğitim öğretim hizmetleri konusunda vakfımız hizmetlerine devam ediyor. Bertizsporumuz da 19887 yılında yine bölge insanı tarafından anayasanın da 58.59. maddesinde gençliğin korunması ve sporu konusunda teşvik eden bir maddesi var. Bölge insanımız spor kulübünü kurmuş ve amatör liglerde, U12 ligden başlayarak amatörün tüm kademelerinde görev yapmaktadır.

 

 

Yine bölgemizdeki köylerimizin oluşturmuş olduğu dernekler var. Bertz neresidir dediğimiz zaman Ahırdağ arkası farklı bahçe, diğer adı cevizimle Üzümümle, ağızda tat bırakırım. Cennetten bir bahçe bağlarında tanınırım. Koyunların otladığı güzel yaylaların Maraş ilinde dertli bir adım diyoruz. Ahır Dağı’nın arkası, Engizek Dağı’nın arasından geçen Bertiz Çayı boyunca uzanan 23 köyün toplamı. Bunun üç tanesi Onikişubat Belediyemizin sınırlarında. Dört tanesi Çğalyancerit bölgemizin sınırlarında. 15 tanesi de Dulkadiroğlu Belediyemizin sınırlarında. Bölge insanı, aşk ve şevkle çalışkan ve mücadeleci ülke ekonomisine şehrimizin Ekonomi süper katkı vermek için gayret gösteren insanlar. Hepsine minnet ile anıyorum.

 

Demek istediğimiz şu, bizler Veteriner Vakfı olarak mazeret dediğimiz ya da festivallerin öncüsü bir vakıfız. Daha önce vakfımız eğitim ve yurt hizmetlerinde bulunuyordu. Devletimizin imkanları arttı. Birçok ilimizde, ilçemizde, beldemizde yurtlar açıldı. Eğitim ve barınma konusunda birçok sorunumuzu çözdük. Vakfımız güreş festivallerinde bulundu.

Bertiz Boyalı Köyü’nde Boyalı insanları tarafından başlatılan, zaman zaman sıkıntı yaşandığı zaman vakfımızın devreye girdiği bir festival. Çok şükür bugün bu kadrolar sahip çıkıyor. Onların önceliğinde devam ediyor. İki kere kiraz festivali yaptık. Ahırdağında yahni festivali yaptık. Büyük Bertiz buluşmaları yaptık. Yani kamu gücüyle dört yüz vakfımız iş birliği yaptığı zaman güzel hizmetlerde bulunuyoruz.

 

Bize destek veren büyükşehir belediyemize, ilçe belediyelerimize, yürek huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Konuşmalarımı bitirirken tekrar Gazzede’deki, Filistin’deki aziz şehitlerimizi rahmet ile anıyorum. Iki gün önce aramızdan ayrılan Alican Güneş adında bir güvenlik görevlimiz vardı. Şehit oldu. Onların sayesinde Huzur içerisinde biz burada yaşıyoruz. Güvenlik kuvvetlerimizi de minnet ile anıyorum. Şehitlerimizi yad ediyorum. Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize saygıyla, sevgiyle, hürmetle selamlıyorum” dedi.

 

3. Bertiz Masere Günleri açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hanifi Toptaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak yöresel lezzetlerimize, değerlerimize, zenginliklerimize daima sahip çıkıyoruz. Bertiz bölgesi de şehrimiz için son derece önemli bir alan. Konumu ve iklimi itibariyle yetiştirilen ürünlerle tarımımıza katkı sağlayan bölgelerin başında geliyor. Geçtiğimiz hafta Budaklı Mahallesi’nde düzenlenen Bağ Bozumu etkinliğinde Büyükşehir Belediye Başkanımız, Bertiz Kabarcık Üzümü’nün tescillendiğini müjdelemişti. Bertiz Kabarcık Üzümümüz 26. coğrafi işaretli ürünümüz oldu, hayırlı olsun” cümlelerini kaydetti.

Daha sonra festivalin ilerleyen saatlerinden Kahramanmaraş milletvekili Oruç Bilal Debgici, Ak Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Mustafa Çakar ve ak partili heyet festivali gezerek vatandaşlarla ilgilendiler hasbihal ettiler.

Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı AHMET KUYBU ve

Birlik yönetim kurulu üyeleri, Üzümüyle, Hapısasıyla, Pestiliyle, Ceviziyle, Sucuğuyla birbirinden güzel el emeği ürünleriyle standları süsleyen Bertiz 3. Masere günleri şenliğine katıldı. Başkan Kuybu,

Proğrama Emeği geçen Bertiz Egitim ve Kültür Vakfına, Bertiz Spora, Karamanlı Derinliğine ve tüm Bertizli hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.”

 

 

Konuşmaların ardından davetlilere, büyük kazanlarda hazırlanan yöreye özgü Hapsa tatlısı ile, hasadı yapılan üzüm ve cevizlerden elde edilen şire, pekmez, pestil ve cevizli sucuk ikram edildi.

Festival yarın da devam edecek. 



HABER VİDEOSU





Bu haber 4929 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI