Bugun...



UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK MÜZESİ

Onikişubat ilçesinde yapılan ve açılış için gün sayan EXPO 2023 alanında bulunan ‘Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’ açık artırma usulü ile kiraya verilecek.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-08-2023 15:26:32 Tarih: 14-08-2023 12:47

UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK MÜZESİ

UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK MÜZESİ
Onikişubat ilçesinde yapılan ve açılış için gün sayan  EXPO 2023 alanında bulunan  ‘Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’ açık artırma usulü ile kiraya verilecek.


Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde "Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık" ana temasıyla gerçekleştirilecek EXPO 2023'e yönelik hazırlıklarda son aşamaya gelinirken, bu ay içerisinde açılmasına kesin gözü ile bakılıyor.

 

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek öncülüğünde Kahramanmaraş’ı dünya kent yapmak adına düzenlenen EXPO 2023 Projesi’nin ay sonunda açılması hedeflenirken, yaklaşık 2 milyon ziyaretçi çekmesi beklenen organizasyon için kentte büyük bir çalışma yürütülüyor.

 

Bu kapsamda EXPO alanına yapılan tesislerden, idari bina, kafe, restoran, lunapark, aquapark, kentin lezzetlerinin tanıtılacağı Arasta Kültür Çarşısı, Kristal Lagün Havuzu, ‘Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’ inşası tamamlandı. 


1 YILLIK KİRASININ MUHAMMEN BEDELİ 500 BİN TL


 Düzenlendiği şehri marka haline getiren proje alanında bulunan ‘Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’ Belediye tarafından 3 yıllığına kiraya verilecek. ‘Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’nin kiraya verilmesine ilişkin hialeye çıkıldı. Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi ve çevresinde bulunan işletmeler Belediye Encümen Kararına istinaden 3 yıllığına kiralanacak.

 

İhale, 23 Ağustos Çarşamba günü saat 14:30'da Onikişubat Belediye Hizmet Binası Encümen Toplantı Salonunda 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi uyarınca ''Açık Artırma Usulü İle'' yapılacak.

Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi’nin ve içersnde bulunan işletmelerin 1 yıllık kirasının Muhammen Bedel 500.000,00-TL (Beş yüz bn TL) Geçici Temnat Bedeli 15.000,00-TL (On beş bn TL) olup, geçici teminat bedeli ihale saatinden önce yatırılacak.

 

UĞUR BÖCEĞİ VE KELEBEK MÜZESİ

 

789.000 m2 Rekreasyon Alan içerisinde 6230m2’lik farklı tasarımı ile kapalı alana inşa edilecek 7 Noktalı Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi Türkiye'nin ilk ve tek yeri olacak şekilde inşa ediliyor.

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında Uğur Böceği Müzesi için çalışmalar seri bir şekilde devam ediyor. Uğur Böcekleri için yaşam alanı oluşturulan Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında üretim gerçekleştiriliyor.

 

Bu üretim kapsamında uğur böcekleri için, Bakla bitkisine, yaprak biti türü olan ‘’Aphis Fabae’’ bulaştırılarak besin kaynağı oluşturuldu. Doğadan toplanan Coccinella Septempunctata adı verilen 7 noktalı uğur böcekleri 3’er çift halinde üreme ve yumurtlama sürecine bırakılıyor. Ardından 2 ila 4 gün süreçleri içinde yumurtlama olayı gerçekleşiyor.

 

4 günlük yumurtlama sürecinin ardından ilk lavralar alınmaya başlanıyor. Yaklaşık 10 gün sonra lavra döneminden Pupa dönemine geçen uğur böcekleri, beslenmelerine paralel bir şekilde ergin döneme geçiş gerçekleştiriyor. Laboratuvarda çok sayıda lavra ve ergin uğur böceği bulunuyor.




Bu haber 4475 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI