Bugun...



CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ EXPO GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGELERE DEĞER KATAN BİR ETKİNLİK

Onikişubat Belediyesinin Başkanı Hanefi Mahçiçek’in ve Kahramanmaraş’ın mega projesi Expo 2023’ün açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz EXPO gerçekleştiği bölgelere Değer katan bir etkinlik olduğunu, Dünyanın eğitim, kültür ve tarih olimpiyatları olarak değerlendirebileceğimiz olay ülkelerin birikimlerini daha yaşanabilir bir dünya için paylaştıkları güçlü bir platform olduğunu ifade etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-10-2023 22:15:06 Tarih: 14-10-2023 20:26

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ EXPO GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGELERE DEĞER KATAN BİR ETKİNLİK

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ EXPO GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGELERE DEĞER KATAN BİR ETKİNLİK

 

 

Onikişubat Belediyesinin Başkanı Hanefi Mahçiçek’in ve Kahramanmaraş’ın mega projesi Expo 2023’ün açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz EXPO gerçekleştiği bölgelere Değer katan bir etkinlik olduğunu,  Dünyanın eğitim, kültür ve tarih olimpiyatları olarak değerlendirebileceğimiz olay ülkelerin birikimlerini daha yaşanabilir bir dünya için paylaştıkları güçlü bir platform olduğunu ifade etti.

 

 

“Değerli Başkanım Hanefi Mahçiçek’i ve tüm çalışma arkadaşlarını uluslararası alandaki bu azimli çalışmalarından dolayı Kutladığını belirten  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi:

 

”Bakanlarım, değerli Genel Başkan Yardımcımız Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz çok değerli belediye başkanlarımız, büyükelçilerimiz ülkemizin farklı yörelerinden, yurt dışından buraya gelen bu güzel etkinliğe katılan değerli misafirler, hanımefendiler, beyefendiler hepinizi saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Ben 1988 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı’nın mülakat sınavına girdim. Uzman yardımcılığı sınavına o mülakat komisyon Başkanı rahmetli Rasim Özdenörendi. Üzerimizde büyük emekleri var. Allah ondan razı olsun. Ama mülakattaki en zor soruyu da Rasim abi sormuştu rahmetli Rasim abi. Onu da bir gün bir belki geniş zamanda anlatırım Allah mekanını cennet eylesin. Ruhu şad olsun inşallah.

 

Kahraman şehrimiz Kahramanmaraş’ı doğasıyla, tarihiyle ve kültürüyle dünyaya açan uluslararası bahçecilik Expo’nun başlangıç sevincini sizlerle beraber paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın az önce mesajını dinledik. Ayrıca ben de kendisinin size selamlarını, muhabbetlerini ve bu organizasyon için hayırlı olsun dileklerini tekrar iletmek istiyorum. Maraş’ın cumhurbaşkanımızı ne kadar sevdiğini biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın da Maraş’ı ne kadar sevdiğini biliyoruz. Şiiri seven, şiir okumayı seven, Maraş’ı da sever zaten.

 

Değerli misafirler, binlerce yıllık köklü bir tarihe, kültürel ve doğal zenginliklere sahip Kahramanmaraş ne yazık ki sekiz buçuk ay önce asrın felaketi dediğimiz depremlerle sarsıldı? Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden tüm deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabırlar diliyorum. Gerçekten büyük bir felaket yaşadık. Cenabı Allah bir daha öyle günler yaşatmasın diyorum Yaşadığımız bu acı günlerden sonra vakit kaybetmeden, depremden etkilenen tüm şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, ekonomisi ve sosyal yaşamıyla ayağa kaldırmaya odaklandık. Böylesi bir felaketten, kısa bir süre sonra, uluslararası bir organizasyonun yapılıyor olması bölgedeki iyileşmenin ve bu toplumun Kahramanmaraş’ın direncinin en güzel göstergesidir diye inanıyorum. Hem Türkiye’mizin hem de Maraş’ımızın çok iyi bir sınav verdiğinin göstergesi. Bu büyük afetten 8 ay sonra burada bu uluslararası organizasyonu yapabilmemizdir. Depremden etkilenen illerimizin en hızlı şekilde sosyal ve ekonomik hareketliliğe kavuşması için yerelde canla başla çalışan Özellikle belediyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, valiliğimize çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

KAHRAMANMARAŞ ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ AYAĞA KALKACAK

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ”Onikişubat belediyemizin gayretiyle gerçekleşen EXPO organizasyonu o zor günlerden sonra Kahramanmaraş’ın eskisinden de güçlü şekilde ayağa kalkacağının en açık kanıtıdır. Küresel deneyim paylaşımına ve iş birliğine ilham vermenin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma yolunda yeni ortaklıkları teşvik eden EXPO gerçekleştiği bölgelere Değer katan bir etkinliktir. Dünyanın eğitim, kültür ve tarih olimpiyatları olarak değerlendirebileceğimiz olay ülkelerin birikimlerini daha yaşanabilir bir dünya için paylaştıkları güçlü bir platformdur. Bu organizasyonu yalnızca fuar olarak görmekten öte bir eğitim ve farkındalık şöleni şöleni olarak görüyorum. Ülkemizde ilk olarak Antalya’da ardından medeniyetler bahçesi temasıyla Hatay’da gerçekleşen Botanik EXPO bu kez de Kahramanmaraş hep birlikte ev sahipliği yaptığımız bu organizasyonla hayat buluyor.

 

BAŞKANIMIZ HANEFİ MAHÇİÇEK KUTLUYORUM

 

Daha önce düzenlendiği kentlerin sosyal hayatını canlandırırken bölgeye ve kentlere de ciddi ekonomik katkı sunmuştur. Pek çok ülkeden katılarak birer kardeşlik ve kültür bayramına dönüşmüştür. Expo’nun bir kez daha ülkemizin ev sahipliğinde düzenleniyor olması Kahramanmaraş Onikişubat Belediyemizin 2018 yılında gösterdiği gayretlerin sonucudur. Bu vesileyle Onikişubat Belediye Başkanımız ve geçmişte de devlet planlama teşkilatında birlikte görev yaptığımız mesai arkadaşım değerli başkanımız sayın Hanefi Mahçiç’i ve tüm çalışma arkadaşlarını uluslararası alandaki bu azimli çalışmalarından dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum. Üstelik merkezi idareden finansal destek almadan bunu başarmışlar. Maliye Bakanımız buna çok sevinir alkışlar bunu. Darısı diğer belediyelerin başına. O açıdan da ayrıca tebrik ediyorum. Şehir temasının Kahramanmaraş’a ve ülkemize doğrusu çok yakıştığını düşünüyorum. Biz tüm yaratılmışları Yaradan’dan ötürü seven kainatın Doğal hazinelerine sahip çıkan bir milletiz. Ve bir medeniyetiz. Tabiat kaynaklarının sonsuz olmadığının bilinciyle havaya, suya, toprağa özenle yaklaşan Eko Sistem’e büyük kıymet veren bir inanca mensubuz. İnsanlığın temelinin Rabbimizin bize emanet ettiği duada canlı veya cansız tüm varlıklarla birlikte uyum içinde bir hayat sürdürebilmek olduğuna inanıyorum. Politikalarımızı da sahip olduğumuz bu yaklaşımla çevreye, doğal ve iklim dostu bir çerçevede oluşturmaktayız.

 

ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜMLE KAZANIYORUZ 

 

Liderliğinde 21 yıldır hem merkezi hem de yerel yönetimlerle çevreye saygılı şehircilik ilkesini benimsemiş durumdayız. 81 ilimizin millet bahçeleri ve yeşil koridorlar ile bir taraftan da orman varlığını arttıran nadir ülkeler arasında yer alıyor. Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde başlatılan sıfır atık hareketiyle dünyaya örnek oluyor. Atıkları geri dönüşümle kazanıyoruz. Endemik türlerimiz başta olmak üzere her Her türlü genetik materyalimizi tıbbi ve aromatik bitkilerimiz ile biyolojik zenginliğimizin sarsılmaya yansıtıyoruz” dedi.

 

 

Yılmaz”Açılışını gerçekleştirdiğimiz EXPO’nun ana temasını oluşturan bitkisel üretim ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise 2002, 20121 döneminde 32 milyar Türk lirası seviyesinden 306,4 milyar Türk lirası seviyesine sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1’36 milyon tonu aşmış durumdadır.

 

KÜRESEL PAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ 

 

Sonrasında 3.500’deb fazla endemik bitki türü bulunan ülkemiz kesme çiçek iç ve dış mekan bitkileri çiçek kovanları fide, fidan, çelenk ve yosun grubunda ihracat yapan bir ülke konumundadır. 12 ay boyunca süs bitkisi üretimi yapabilen ülkemizde geçen yıl ihracatımız 145 milyon doları bu rakama sera alanlarımızın %91’nde sebze, % 8’nde meyve ve sadece % 1’nde Türk bitkileri yetiştirerek ulaştıysak ülkemizin asıl potansiyelinin henüz harekete geçmediğini de ifade ede diye düşünüyorum. Biz elbette bu seviyeyi yeterli görmüyor, bahçecilik ürünleri ihracatında küresel payımızı arttırmak istiyoruz” dedi.

 

ÜRETİMİN ARTMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

 

Yılmaz” Kahramanmaraş bu anlamda bir dönüm noktası olacağına inanıyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere Tüm şehirlerimizde bitkisel üretimin artmasını temenni ediyoruz. Bitkisel üretimde su kısıtı ve toprak analizi dikkate alınarak parsel bazlı planlama ve işletme bazlı yönetime geçiyoruz. Doğanın korunarak gelecek nesillere aktarılması Yenilenebilir kaynaklar, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi politikaları öncelikli hale gelmiştir. Özellikle huzurunuzda Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey’e şükranlarımı sunuyorum. Bu dönemde en fazla altını çizdiğim planlı üretim, tarımda planlı üretim kavramı daha önceki bakanlarımızın birikimi üzerine bu kavramla inşallah önümüzdeki dönem çok daha önemli, güçlü adımlar atacağız. Orta vadeli programımızda da tarıma ve tarımsal özel bir vurgu yaptı. Ben her zaman ifade ediyorum. Burada da tekrarlayacağım. Tarım sektörü modası hiçbir zaman geçmeyecek” dedi.

 

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın onur konuğu olarak katıldığı açılış programına, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Mükerrem Ünlüer, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve STK temsilcileri, EXPO yetkilileri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın videolu mesajı da katılımcılara izletildi.

 

 




Bu haber 4684 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI