Bugun...



KAHRAMANMARAŞ’A 21 BİN 500 KONTEYNER KURULACAK

Kahramanmaraş Koordinatör Vali Ağrı Valisi Osman Varol, Evleri yıkık olan ve ağır hasarlı olan insanlarımıza barınma imkanı sağlamak için her türlü imkanın seferber edildiğini belirterek, Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 2 bin 880 konteynırda insanların yaşadığını ifade etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 02-04-2023 23:10:29 Tarih: 02-04-2023 17:44

KAHRAMANMARAŞ’A 21 BİN 500 KONTEYNER KURULACAK

KAHRAMANMARAŞ’A 21 BİN 500 KONTEYNER KURULACAK

 

Kahramanmaraş Koordinatör Vali Ağrı Valisi Osman Varol, Evleri yıkık olan ve ağır hasarlı olan insanlarımıza barınma imkanı sağlamak için her türlü imkanın seferber edildiğini belirterek, Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 2 bin 880 konteynırda insanların yaşadığını ifade etti.

 

Kahramanmaraş’ta Koordinatör Vali olarak görev  yapan  Ağrı Valisi Osman Varol, Karacasu konteyner kentte incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

 

KAHRAMANMARAŞ’A 21 BİN 500 KONTEYNER KURULACAK

 

Burada açıklamalarda bulunan Vali Varol: depremden sonra insanlarımıza özellikle evleri hasarlı olan yıkık  olan insanlarımıza geçici barınma imkanı sağlamak. Kalıcı konutlar yapılana kadar onların en rahat koşullarda kalmasını sağlamak. Bunun da asıl çözümü konteyner kentler. Şu an konteyner kentlerimizle ilgili çalışmalar devam ediyor.  İçerisinde bulunduğumuz Karacasu’daki konteynırkent’de toplam yaklaşık bin 700 üniteden oluşuyor. Ünite diyorum çünkü hepsi konteynır değil. Bir kısmı da prefabrik yapı şeklinde ve bu bin 700’nün 400 tanesi prefabrik olan ve konteynerlerden,  yaklaşık 300 tanesi haricinde yerleşim tamamlanmış durumda. Bu konteyner kentlerimizin il geneline bakarsak, Kahramanmaraş genelinde 21  bin 500 civarı planlanıyor. Bunun yaklaşık olarak 9 bin 500 ilimize ulaştı, ama aynı zamanda bunların bulundukları yere yerleştirilip altyapılarının hazırlanması, bağlantılarının yapılması gerekiyor. Şu an yaklaşık olarak 2 bin 880  tane konteynırda insanlarımız yaşıyorlar. Kahramanmaraş genelinde bu da yaklaşık 11 bin kişiye tekabül ediyor.

 

 

KONTEYNERLAR İNSANLARIN  GİRİP YATTIĞI YAŞAM ALANLARI DEĞİL AYNI ZAMANDA ONLARIN HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARININ KARŞILANDIĞI ALANLAR

 

 

Konteyner kentlerimizdeki standartlardan bahsetmek istersek, şu an Karacasu'da gördüğümüz standartların tamamı aslında bütün konteyner kentlerimizde mevcut olacak. Öncelikle burası sadece bir yaşam alanı. İnsanların işte evlerine girip veya konteynerlarına girip yattığı yaşam alanları değil aynı zamanda onların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı alanlar.”

 

SOSYAL MARKET UYGULAMASINI BAŞLATIYORUZ

 

 Konteyner kentlerde sosyal market uygulamalarının da olduğunu  da ifade  eden Vali Varol, “Hem giyim hem gıda noktasında bu sosyal marketlerde özellikle konteynır kentlerimizde yeni bir sistemle doğrudan konteynerlerden sipariş alma ve adreslerine teslim etme uygulamasını başlatacağız önümüzdeki haftadan itibaren. Bizim gönüllülerimiz ve çalışanlarımız da oradan dolaşıp sipariş alıp sonra teslim edecekler

 

GENÇLER İÇİN VE ÇOCUKLAR İÇİN SOSYAL ETKİNLİK ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ

 

 Yine her yaştan çocuklarımız ve gençlerimiz için çeşitli faaliyetler var. küçük çocuklar için onların yaş grubuna uygun bir takım etkinlikler var. Vakit geçirmelerini ve eğitim almalarını sağlayacak. Gençlere yönelik gençlik faaliyetlerimiz var. Spor alanları oluşturuyoruz. Örneğin Karacasu'da tenis federasyonumuzun yapacağı çok güzel bir tenis alanı, tenis eğitim alanı olacak. Buraya hoca bırakacaklar ve bir yıl boyunca çocuklar sürekli tenis eğitimi alacak. Bu  sadece bir küçük örnek. Yine belirli yaşın üstündeki insanlarımız için örneğin kadınlarımız için halk eğitimin açtığı kurslarımız var. O kurslarda hem üretim yapıyorlar. Burada olgunlaşma enstitüsünün kadınlarımızla beraber çalıştığı bir alanda kadın iç çamaşırı üretiyor depremzedelere yönelik. Yine burada bir marangoz atölyemiz var. Prefabrik yapıları, üniversitenin yapıları. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Orada yine diğer alanlarda ihtiyaç duyulan ahşap malzemeler veya mobilyalar üretiliyor. Yine hem depremzedelerimiz hem hocalarımız birlikte üretiyorlar aynı zamanda sosyal donatılarımızın tamamı ve eğitim alanlarımız var. Yine o prefabrik yapılarda şu an DYK kursları destekleme yetiştirme kursları devam ediyor. Hem liselere hazırlanan gençlerimiz hem o üniversiteye hazırlanan gençlerimiz orada kurs alıyorlar.”

 

500 KONTEYNERE BİR AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ KURACAĞIZ

 

Koordinatör Vali Varol, Halkın sağlığını da düşünmek zorunda olduklarını belirterek, Konteyner kentlere Aile Sağlığı Merkezleri kuracaklarını da ifade ederek, 500 yüz konteynere bir aile sağlığı merkezi düşecek şekilde planlama yapıyoruz ve sürekli hekimlerimiz var burada. Psikososyal destek faaliyetlerimiz var. Bu çok önemli bir şey. Çünkü depremin travmasından sonra insanlarımızın, çocuklarımıza özellikle bu desteği vermemiz gerekiyor. O anlamda Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın personelleri sürekli çalışıyor. Zaman zaman da iletişim başkanlığımızın organize ettiği büyük organizasyonlarla gençlerimiz, çocuklarımız ve insanların iyi vakit geçirmesini biraz da olsa acılarını unutmalarını, yaralarını sarmalarını sağlayacaklar. Çeşitli etkinlikler, faaliyetler gerçekleştiriyoruz.” Dedi.




Bu haber 4579 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI